A zálogházakról

 

A pénz kialakulásával szinte egyidőben jelent meg a zálogkölcsön nyújtás, mint a hitelügyletek korai fajtája. A szabályozott forma a XV. században a ferencesrendi szerzetesek erőteljes fellépése nyomán jött létre Perusina városában a Kegyelet Hegyén.(Monte del Pieta).

A Magyar királyság területén 1773-ban Pozsonyban hívták létre az első zálogházat.(Domus Fiducaria). A zálo
gház igen hamar felhasználta saját tőkéjét. Később az államkincstártól kapott hitellel illetve magánszemélyektől felvett kölcsönnel finanszírozta kihelyezéseit.

Budán a központi zálogház 1787 június 1-el nyitotta meg kapuit. A XVIII. század fordulójától Pest gazdasági szerepe egyre nagyobb lett. Ez kifejezésre jutott abban is, hogy 1802-ben a központi zálogház Budáról Pestre költözött.

A királyi zálogház forgalma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakát leszámítva folyamatosan bővült. Válságos éveket élt át a háborúk alatt, de fennmaradt, sőt ügynökhálózatával egyre terjeszkedett. Vele párhuzamosan az országot behálózó magán zálogházak jöttek létre, amelyek az államosításig prosperáltak.

A XX. Század első felében a királyi zálogházat a Postatakarékpénztár finanszírozta.

A második világháború után az állami törekvés a záloghitelezés visszaszorítására irányult. A működési feltételek ellehetetlenítése mellett a kamat és költségtételek drasztikus korlátozásával erősen visszaszorult. A társadalmi igény iránta azonban nem szűnt meg, amit mutat néhány szám. 1953-ban 2149 ezer tétel fedezetével nyújtottak 183,2 millió forint, 1965-ben 2249 ezer tétel fedezetével 393,5 millió forint,1969-ben mintegy kétmillió zálogtárgy fedezete mellett 440 millió forint hitelt nyújtott az egyetlen záloghitelezéssel foglalkozó vállalat. A számok akkor igazán érdekesek, ha figyelembe vesszük azt, hogy az egy tétel fedezete mellett nyújtható hitel limitálva volt. Pl. arany tárgy fedezet mellett csupán 500 Ft. hitel volt adható.

A zálogfiókok falai között mindvégig a magyar társadalom minden rétegének képviselői megfordultak.

A rendszerváltást követően sorra alakultak a záloghitelezéssel foglalkozó társaságok. Az utóbbi években kiegészült a kör olyan társaságokkal, amelyeket kereskedelmi banki gyakorlattal rendelkezők alapítottak.

(A fenti bemutatás Botos János A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt és jogelődei története c. könyv felhasználásával készült)